Kafes Kuşları

A) TEŞHİS PİRAMİDİ

Anamnez(Hast Öyküsü-Bilgi Alma)
Fiziksel Muayene
Diagnostik Testler (Teşhis Testleri)
Kültür Swab
Kültür Antibiyogram
Tüy-Telek Sitolojisi (Mikroskobik Muayene-Direkt İnceleme)
Mikroskobik Muayene : Deri kazıntısı, dışkı inceleme, idrar inceleme, Boğaz Sitolojisi, Gram Boyama, Kan İnceleme
Teşhis

B) Kuşların doğal yapısında hastalıkları maskeleme ve gizleme özelliklerine sahiptir. Birçok hasta sahibi ve/veya yakınını yanıltır.

Kuşlar tolere edene ve dekompanse olana kadar açık hastalık belirtileri gösterir.
Hastalığın son aşamaları uyku ve kabarık hali ortaya çıkarır.
Diğer yanında kuş varsa karşılaştırma yapılır, genellikle diğer kuş son derece uyanık ve tepkilere duyarlı ve açıktır.

C) Kafesteki bir kuşu gözlemlemek, hem genel sağlık durumunu, normal halini; hem de hastalıkları ve belirtileri tespit etmede adeta değerli bir sanattır.

Son aşamaya gelmiş, fark edilmeyen-edilemeyen hareket azalması, zayıflama gibi durumlarda çok geç kalınmış olabilir.
Muayene esnasında ve/veya muayene sonrasında bu yüzden ani ölümler görülebilir.

D) Kafes kuşlarını her zaman sessiz bir ortamda gözlemleyin.

Kendiliğinden hareket etmesini bekleyin.
Maskeleme davranışı için 1-2 dakika karşı defans gösterecektir, TÜYLERİ KABARIK olacaktır.
Bir yerde yemek yemeyen küçük-orta-büyük bir kuşun gün içinde yetersiz dışkı varsa ÇOK HASTA anlamına gelir.
Gün içinde veya siz gözlem yaptığınızda YEMLİK BAŞINDA durarak YEM YEME BENZERİ ve YEME TAKLİDİ yaparak hastalık ve belirtilerini GİZLEMEYE ÇALIŞACAKTIR.
Bu durumda KESİNLİKLE KUŞLA İLGİLENEN BİR VETERİNER HEKİME MUAYENE için randevu alıp, acilen muayene ettiriniz.

E) Kuşlarda genellikle "MASKELEME FENOMENİ" denilen bir içgüdü vardır.

Avcılar diğerlerinden farklı görünen veya davrananlara yönelirler.
Bir avcı için bir kuş, hatta büyük kuşlarda dahil olmak üzere, diğer KUŞLAR/KANATLILAR için bir av,bir yem niteliği taşıdığı için GİZLEME-SAKLAMA İÇGÜDÜSÜ ile hareket ederler
En çok da hem hastalık belirtilerini GİZLEME, hem de TAKLİT ETME YETENEKLERİ çok gelişmiştir.

F) Olağandışı RENKLENME, ZAYIFLIK, TOPALLIK bir kuş diğer yırtıcı kuş için çekici hale getirir.

Bu nedenle doğal olarak içgüdüsel farklı görünmekten kaçınmaktır.
Belli bir aşama ve noktaya-dereceye kadar güçlü ve sağlıklı görünmek için çaba gösterecektir.
Ancak bir süre sonra "HASTA KUŞ" görüntüsü ortaya çıkacaktır.

Bu da KABARIK TÜYLER, KAPALI GÖZLER, UYUŞUKLUK, TÜY DÖKÜLMESİ gibi işaretleri MASKELEYEMEZ !!!
G) Kafes kuşları hastalık belirtilerini çok iyi gizledikleri için. en son safhada ve aşamada karşımıza çıkar.

KİLO KAYBI, KAS KİTLE ENDEKSİ, KAS KAYBI, YAĞ DEPOLARININ AZALMASI, KAHVERENGİ YAĞ DOKULARININ SARI YAĞ DOKUSUNA DÖNÜŞMESİ, PULLANMA, KEPEKLENME, DİKEN TÜYLER, MIZRAK TÜYLER, TELEK YAPISINDA BOZULMA, KURUMA, GÖĞÜS KEMİĞİNDE SİVRİLEŞME, PEKTORAL-GÖĞÜS KASLARINDA KÜÇÜLME ile birçok belirti ortaya çıkar.

H) Beslenme düzeni genellikle tüm kafes kuşlarında EN ÇOK YANLIŞ YAĞLI TOHUM AĞIRLIKTA olmaktadır.

Buda bazı beslenme bozukluğu, beslenme yetersizliği hatta YANLIŞ BESLENMEYE kadar değişen bozukluklar olarak karşımıza çıkar.
Kuşun genel durumuna göre, ZEHİRLİ-TOKSİK OLMAYAN SEBZE VE VE/VEYA MEYVELEİRN ÇİĞ VE/VEYA HAŞLANMIŞ, ılık/soğuk/sıcak, ezilmiş halde, rendeleme veya suyu vermekle belli bir RASYON-DİYET günlük İHTİYAÇ VE AKTİVİTESİNE GÖRE kesinlikle VETERİNER HEKİM tarafından reçete edilmeli ve düzenlenmelidir.

Verilen gıda veya sebzenin SICAKLIĞINA DİKKAT EDİLMELİDİR. Kursak yanıklarına dikkat edilmedir.

I) BAKIM KOŞULLARI :

Kafes içerisinde gaga,kanat ve ayak/parmaklara takılabilecek oyuncak tel,klips gibi işlevsel olmayan metal/plastiklere dikkat edilmelidir.
Tehlike arz edenler takılmamalı, uzaklaştırılması uygun olur.
Kafes dışında da erişip, ulaşamayacağı yerlere saklanmalıdır.(örneğin depoya kaldırılmalı.) -- Bulunduğu odada SİGARA İÇİLMESİ EN BÜYÜK ZEHİRLENME TEHLKESİ oluşturur. Onu dışında NİKOTİN ayrıca TEMAS DERMATİT oluşturur.

Kabuklu/kabuksuz kuruyemişler, yağlı tohumlar ; böcekler tarafında istila edilmiş, bulaşma söz konusu olabilir.
Bu yumurtadan çıkan larvalar "TÜYLÜ MANTAR" olup, mantar sebebiyle (genellikle Aspergillus ve mikotoksin üretebilir.)
Yapay tohumları uygun sıcaklıkta, +4 derece buzdolabı veya -18 derece'de dondurun.
Bazı durumlarda bulaşmış mantar,hifa,küf gibi larva benzeri PARAZİTLER AYÇİÇEĞİ TOHUMU içine işlerse, derinlere etki edip gıda ile MİDE-BAĞIRSAK HASATALIKLARINI HIZLI VEYA KRONİK YAVAŞ SÜREN ENFEKSİYONA VE HASTALIĞA SEBEP olurlar.
Çikolata, tehlikeli bir madde olan TEOBROMİN VE KAFEİN içerir.
Genellikle daha az şeker içeren çikolata vb. maddeler yüksek düzeyde TOKSİK VE ZEHİRLİ MADDELER İÇERİR.
KARACİĞER ve BÖBREK FONSKİYON BOZUKLUĞU, AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ olarak karşımıza erken veya geç dönemde çıkabilir. SALON SARMAŞIĞI; lokal olarak ağız boşluğu, gaga ve deride, İRRİTASYON, KAŞINTI,ayrıca temas ve dokunma ile,, yenmesi durumunda SİSTEMİK TOKSİTENİN kanıtlanmış bir nedeni olmuştur.
Mineral bloklar, özellikle formüle edilmiş diyetler halinde kuşlara verildiğinde, KALSİYUM seviyeleri TOKSİK düzeyde yükselebilir.
Belli organlarda ve dokularda birikerek fonksiyon bozukluğu ve KARACİĞER-BÖBREK-PANKREAS ÜÇLÜ BOZUKLUK SENDROMU oluşturur.

İ) BESLENME ŞEKLİ:

Aşırı miktarda dengesiz yiyecekler verme sonucunda, kuşun diyetini ve beslenme bozukluklarına neden olur.
Olgunlaşmamış mısır (tatlı mısır), baby fasulye, taze fasulye, börülce,kabak, ayrıca haşlanmış brokoli, haşlanmış beyaz lahana ve haşlanmış havuç sindirim sistemi sağlığı açısından önemlidir.
Bağırsak florası-faunası hatta MİKROBİYATA OLARAK GEÇEN İKİNİCİ BEYİN OLAN ORGAN BAĞIRSAK faydalı bakteri artışı ve lifli gıdaların doyum-doygunluk ve hazıma yardımcı olur.
Hem de sağlıklı bir sindirim sistemi olan bir kuşun metabolik olarak sağlam ve sağlıklı olmasını sağlar.
İyi çalışan bir sindirim sistemi , iyi bir BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ demektir.
Her zaman MİKOTOKSİN içermeyen, insan gıda sınıfı için sertifikalı ürünler kullanılmalıdır.
Alınan mikotoksin, bakteri toksini vb. durumlarda VÜCUT KİTLE ENDEKSİ KUŞLARDA diğer KANATLILARA VE EVCİL HAYVANLARA GÖRE etkilenirler.
Endeks Daha yüksek olduğu için alınan dozun tolere edilememesi ve daha çabuk etki gösterip, vücutta yayılmasına neden olur.
Ekmek, bisküvi,poğaça,açma, simit KARBONHİDRAT-ŞEKER* açısından zengin olup, mayalı bir gıdalar FERMENTASYON etkisi ile ve temeld şeker-glikoz(glukoz) olması sebebiyle kısa-orta-uzun vadeli olarak MİDE-BAĞIRSAK sistemi KURSAK BOZUKLUKLARINA sebep olur.
Mayalı gıdalar normal bağırsak FLORA-FAUNA-FAYDALI BAKTERİ sayısını azaltır, ZARARLI BAKTERİ VE TOKSİNLERİNİ ve FIRSATÇI BAKTERİ-PROTOZOON sayısını ARTIRIR. Buda yem yeme oranını azaltır, yemden yararlanma oranını azaltır.
Buna bağlı olarak vücudun temel ihtiyacdı olan PROTEİN-YAĞ EMİLİMİ bozulur, VİTAMİN A-D-E-K ve mineral(MAGNEZYUM-SODYUM-POTASYUM-KLOR) gibi yapılar vücuda alınamaz. SİNDİRİM VE SİNİR SİSTEMİ YETERLİ VE DENGELİ ÇALIŞAMAZ.
Kafes kuşları, yem ve yem katkı maddelerini seçerler.Yeni yeme karşı her zaman ilgi göstermezler. Yeni olan şeyleri kabul etmeleri zaman alabilir.
KUŞLAR NEUBİOTİK'TİR.SUYUN TEMİZ,BERRAK VE İÇİLEBİLİR SAFLIKTA VE BERRAKLIKTA OLMASI SON DERECE ÖNEMLİDİR. Eğer ki suyuna katılan İLAÇ VE VİTAMİN vb. maddeler değişik renk ve tada sahip olacaktır. Su içmede yetersizlik, isteksizlik, susuzluk hissiyatı, hatta dehidrasyon( vucüttan %5-%15 oranına kadar değişen sıvı kaybı) dediğimiz SIVI VE ELEKTROLİT KAYBI ile sonuçlanır. Çoğunlukla suya konulan vitamin ve ilaçlar hava ile teması, ısıya maruz kaldığı için çoğunlukla fayda etkisi kaybolur hatta bazen bozulur.
İLAÇ, VİTAMİN VB MADDELER VETERİNER HEKİM KONTROLÜNDE FİZİKSEL MUAYENE SONRASINDA REÇETE EDİLMELİ, BİREYSEL MUAYENE BİREYSEL TEDAVİ KOŞULLARI İZLENMELİDİR.
Birçok musluk suyu kullanılabilir özelliktedir, ancak yetersiz arıtma sonucu pH değişiklikleri SUYUN SERTLİĞİ, bazen de SUYUN AROMA ve KOKUSUNU etkilediği için içilebilme oranını azaltabilir.
Tercihen her zaman kaliteli içilebilir "İÇME SUYU" etiketli, yasal düzenlemelere tabi ve TSE standartlarını karşılayan ürünler kullanılması tavsiye edilir.
Bekleyen su tazeliğini kaybedebilir, bazı kafes kuşları geçirdikleri hastalıklardan dolayı dolayı su içme isteği azalır, bazen tamamen kaybolur.
Bunun için bazen KAFES DIŞINDA DA verilmesi tavsiye edilir.
Küçük pipet veya damlalıkla su içme isteği artırmak ve damak tadını duyarlı hale getirmek, dil üstündeki papilları uyarmak adına ve TAKLİT ETME YETENEĞİ ile PEKİŞTİRME-ZENGİNLEŞTİRME yapılarak teşvik edilmesi önerilir.
Yetersiz temizlenmiş plastik kaseler ve suluklar potansiyel "BAKTERİ ARTIŞI" VE "BAKTERİYEL ENFEKSİYON" kaynakları olarak görülür. Cam, porselen ve/veya çelikten yapılmış, özel tasarım ürünler KUŞ SAĞLIĞI VE REFAHI MUHABBET KUŞU, PAPAĞAN, HİNT BÜLBÜLÜ, GÜVERCİN açısından da son derede önem arz etmektedir.
Yiyecek arama davranışı küçük kuşlar içinde ve hatta öenmli bir kısım PAPAĞANLAR, büyük kuşlar İÇİNDE GEÇERLİ olmak üzere kafesin farklı bölgelerine (KUŞUN BÜYÜKLÜĞÜ VE YAPISINA UYGUN KAFES) farklı yiyecekler yerleştirilerek uyarılabilir. Günün çok erken vakitlerinde ve/veya güneşin doğam saatlerine yakın farklı zamanlarda yem yeme isteği teşvik edilebilir, edilmelidir. Buda "KAFES EGZERSİZİ" hareketini teşvik eder.
Çoğunlukla kuşlar sessiz ve karanlık yerde uyumalıdırlar. Gece 21:00 den sonra üzeri örtülü halde HORMONAL DENGE VE AKTİVİTE için önerilir.
***Özellikle MUHABBET KUŞU VE PAPAĞANLARDA bu durum BİYOLOJİK SAAT açısından önemlidir.
Çoğu kafes kuşları özellikle MUHABBET KUŞLARI ve PAPAĞANLAR banyo yapmaktan hoşlanır,bu doğal bir aktivite olup tüy ve telek sağlığı ve kalitesi açısından öenmlidir.
Islak bir kuş suya girmekte zorluk çekebileceğinden, eğimli sığ banyo havzaları tavsiye edilir.(Derin banyo yerine)
Burada banyo denilince sadece içilebilr özellikTE TEMİZ ŞEFFAF SU anlamına gelir.
***!!! Diğer memeli hayvanlar, KÖPEKLER GİBİ DEĞİL, VEYA İNSANLAR GİBİ ŞAMPUAN, DUŞ JELİ VEYA SABUN İLE KESİNLİKLE YIKANMAYIN...!!! Kısa ve uzun vadeli olumsuz etkileri olduğu, zehirlenme, karaciğer fonksiyon bozukluğu, deride pullanma ve kaşıntı gibi belirtilere sebep olur.

J) BESLENME HUSUSLARI

BÖLÜM 1 Beslenme ve Diyet Takiviyesi: SU; İçme suyu ile VİTAMİN VE MİNERAL TAKVİYESİ YAPILMAZ, YAPILMASI ÖNERİLMEZ. Su alımı değişebilir, çevresel sıcaklıklar, türler arası çeşitlilik ve aynı türden(Cennet Papağanı, Sultan Papağanı, Muhabbet Kuşu gibi ) kuşlar etkilenir. Bazı vitaminler (VİTAMİN A VE VİTAMİN D) ve bazı mineraller (ÇİNKO-DEMİR VE BAKIR) ışığa duyarlıdır. Suya katlı maddesi katılması durumunda, suya karşı ilgisizlik, su içmede azalma sonucu DEHİDRASYON dediğimiz sıvı ve elektrolit kaybı meydana gelebilir. Bu durum sonucunda KUŞTA DENGE KAYBI, SALLANTILI YÜRÜYÜŞ, UÇAMAMA, SAĞA SOLA ÇARPMA, TÜNEKTE DURAMAMA gibi belirtiler gösterir. Hoş olmayan tat, renk ve koku nedeniyle suya herhangi bir İLAÇ VE KATKI MADDESİ ÖNERMİYORUZ. Su alımını teşvik etmek için yapılacak öneriler; günde 3-4 defa TAZE İÇME SUYU ile değiştirmek ve suyu BARDAKTAN BARDAĞA AKTARARAK HAVALANDIRMA işlemi su içmeyi teşvik edici olacaktır.

***SU en önemli besindir. Evcil kuşunuz, vücut yağının ve depolanan karbonhidratın neredeyse tamamını ve ayrıca proteininin yarısından fazlasını kaybedebilir ve yine de hayatta kalabilir.

Bununla birlikte, vücut suyunun %10'luk bir kaybı ciddi hastalıklara neden olabilir.

BÖLÜM 2: Beslenme Bozuklukları OBEZİTE; Konjestif kalp veya karaciğer yetmezliğine, fonksiyon azalmasına neden olabilir. Lipidoz bir kuşta (AŞIRI YAĞLANMIŞ) şeker hastalığına yatkın hale getirebilir veya varsa bir hastalığı alevlendirebilir. Bir kuşun optimal ağırlığına göre vücut ağırlığı, belirleyici bir kriter olarak kullanılmıştır. Obezitede, vücut ağırlığını ölçmek daha kolaydır, vücut yağına göre. Optimal vücut ağırlığı %1-9 arası kabul edilebilir, %10-19 arası aşırı kilolu,%20 den fazlası OBEZ olarak tanımlanır.

Kanat kesme ve kırpma işlemi zaman zaman kafes kuşlarında uçuş kısıtlaması adına yapılmaktadır. Ana tüylerin ve yardımcı tüylerin kesilmesi, kısa kesilmesi sonucu kuşların ciddi şekilde dengesiz hale gelebileceği, tünekten düşme ve uçamama, uçuş sırasında yüksek yaralanma riskine sahiptir.

Kanat bakımı ve kontrolü bir kuş için hayati bir öneme sahiptir. Kanat çırpma kuşun en başta güçlü ve sürdürülebilir uçuş için birincil yaşam ihtiyacıdır. Onun dışında ortam ve şartlar dahilinde kuşların kanatları açması, esneme ve gerinme hareketi yapması için, uçuş ve antreman yapmasına izin verilmelidir, uygun ortam sağlanmalıdır. Ortamda çarpabileceği(cam)(ışık geçirgen pencere)(tül perde) ve ısınmış ampül ve sıcak kalorifer peteği) gibi oda koşullarına dikkat edilmelidir. Ayrıca sıcaklık ve nem gibi uygun ortam derecelerine önem ve dikkat edilmelidir.

Ayrıca kafes boyutu, şekli, pirinç olması (BOYALI OLMAMASI ÖNEMLİ), tünek (AHŞAP OLMALI), suluk ve yemlik yeterli sayı ve büyüklükte olması ayrıca önemli detaylar olarak sayılır.

Deri ve tüy-telek kaybı en çok;

Kafes arkadaşı saldırganlığı

Muhabbet kuşlarında tüyün-ipliksi görünümü polyomavırus enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar.

K) DERİ VE TÜY-TELEK KAYBI

Etiyolojisi(sebebi)bilinmeyen "PİNCHİNG-OFF" sendromu ile seyreden sitokeratin oluşumu ile karakterize anormal tüylerin çıkması ve dökülmesi.
Anormal tüy rengi ve yağlı görünümü, yağlı ve terli ellerden(sahibi) geçen ve/veya kortikosteroid merhem kullanım sonucu etki ve yan etki görülebilir.
Aşırı duyarlılık cilt-deri reaksiyonu sonucu, bazı kuş kitaplarında "Amazon Ayak Nekrozu" olarak tanımlanır.
Derinin irinli iltihabı(Piyoderma) ve polifolikülülit ile cilt ülserasyonu göğüs bölgesinde kabuklanmış yara ve pullanma ile görülebilir. Aşırı duyarlılık, hassasiyet, kızarıklık, kaşıntı, kabuklanma ve enfekte yara görünümü Sirkovirus ve Poliomavirus ve cilt deri enfeskiyonlarında etiyolojik sebep kabul edilir.
Malessezia dermatitisi; çoğu kafes kuşu ve kanaryalarda deri enfeksionu yaygındır. Antibiyotik tedavileri, deri merhemleri kullanımı sonucu sekonder-ikincil sebep olarak tüyler üzerinde belirti gösteren bir hastalıktır.
Kronik tüy dökülmesi ve telek kaybı ile karakterize sebep olup, özellikle GRİ AFRİKA PAPAĞANLARINDA görülen PPFD(Gaga ve Tüy Hastalığı) hastalığı olarak ayrıca tanınlanmıştır.(Psittacus Erithacus)
Ülseratif, eksüdatif(akıntılı, iltihablı) ve spontan iki taraflı deri lezyonları her iki kanat zarının altında görülür. Bu tarz enfeksiyonlar Staph.aureus DİRENÇLİ PİYODERMAL ENFEKSİYON, Sirkovirus Enfeksiyonu ve Gıda Allerjisi.
Tek yönlü beslenme ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca aşırı duyarlılık, sindirim hassasiyeti veya temas allerjenleri de bu konuda etken ve etkilidir. Basitten şiddetliye, karışıktan ileri düzeyde kaşıntı ile seyredebilir. Hem hasta için hem de hasta sahibi için stresli ve sinir bozucu olabilir. Davranış biçimini etkilediği gibi olası yem ve suya olan ilgisi değişken olup, zaman zaman azalabilir.
Ciddi tüy anormallikleri ile karakterizedir; bunlar tüy renginin değişmesi, tüylerin kıvrılmasına ve kırılmasına neden olan deforme telekler, uçuş ve kuyruk tüylerinin kaybı ve daralması ile sonuçlanır. "Feather Dusteri sendromu" yani "TÜY SİLGİ SENDROMU" püsküllü tüyler olarak görünür.
Ayrıca "Feather Duster" sendromu yani tüy silgi sendromunda özgü değişen pençe rengi görülür. Ayrıca etkilenen kuşlarda gagasında renklenme değişiklikleri oluşur. Klinik ve serolojik olarak nedeni bilinmesede, pozitif olarak teşhis ve tespit etmekte güç olduğu içim muhtemelen Sirkovirus'den kaynaklanmaktadır.

L) UROPİGEAL BEZ

Bu bezi etkileyen 2 ana durum vardır. Biri normalde Hipovitaminozis A (A vitamini Eksikliği) ile ilgili olan etkidir. Bez fonksiyonel bir yapıdadır. Fiziksel muayenede parmakla silinerek değerlendirilir. Yağlı bir salgı gösterir. Değilse, bezin çalışmaması veya tıkalı olması ihtimaldir. Sıkınca salgı veya yağ salgısı çıkar. Bazen apseye neden olur. Çözülmezse o zaman ameliyat-cerrahi gerekir. Dİğer bir durum ise NEOPLAZİ-HÜCRE ÜREMESİDİR. Cerrahi olarak çıkarılması ve histopatolojik olarak analiz gerektiren bir durumdur.

Genel durumu ile klinik belirtiler, yaş, vücut ağırlığı, iştah gibi durumlar hepsi birlikte değerlendirilip, veteriner hekim muayenesi ile birlikte hasta sahibi birlikte tedavi ve cerrahi operasyona karar verilir.

***Anemi ile(Kansızlık, Kan Kaybı) seyreden hastalıklar, olası şu sebepleri içerir.

Akut-hızlı,ağır seyreden enfeskiyonlar : Bakteriyel,viral(Örn: PBFD) veya Fungal-Mantar Etkenler

Kronik Yangısal durumlar, kronik bulaşıcı hastalıkları(Tüberküloz,Kolibasilloz,Salmonella,Aspergilloz, Klamidiyoz),bazı viral hastalıklar, HİPOTİROİDİZM VE NEOPLAZİ gibi kronik hastalıklar.

Toksikasyon-Zehirlenme

Beslenme Yetersizlikleri

***Fizyolojik değişiklikler tür, yaş, cinsiyet,vücut yağ oranı, kas oranı, beslenme durumu ve üreme durumuna bağlı olarak değişir. Türler ve bireyler arasındaki farklılıklar, anatomi,fizyolojik şekil ve işlev bakımından büyük farklılıklar gösteren 9000 den fazla KUŞ TÜRÜ vardır.

Kuşların bazıları NEKTİVOR(=NEKTAR/NEKTARİ YİYEN), bazıları GRANİVOR(=TAHIL VE YAĞLI TOHUM YİYEN), bazıları OMNİVOR(=HEM ET, HEM OT YİYEN) şeklindedir.

***Karaciğer ve üreme sistemi hastalıklarında bazen belirlenen LİPEMİ, aynı zamanda aktif üreme dönemindeki DİŞİ KUŞLARDA doğal olarak ortaya çıkan bir durumdur.

Nedenine bakılmaksızın, lipemi (Kan Yağ Oranı Artışı) kan safra asitleri, protein, kalsiyum, fosofor ve ürik asit değerlerinde yanlış yükselmelere, kan amilaz düzeyinde yanlış düşüşe neden olur.

Kan örneklerinin lipemik olup olmadığına bakılır, kontrol edilir.

***Lipemi gösteren santrifüjlenmiş kan örneği; bu durum genellikle yüksek yağlı diyetler, karaciğer hastalığı, diabet mellitus veya üreme aktivitesi ile ilişkilidir.